Tanıtım

Programın Amacı: 

Gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği konusunda temel bilgi ve pratiğe sahip olan yardımcı teknik personeli yetiştiren bir programdır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programının amacı; bitkilerin doğadan toplanması, tarımı, üretimi-işlemesi, pazarlanması ve kullanım yöntemleri konusunda büyük önem taşıyan eğitimli insan gücü oluşturmaktır.

Program öğrencilere tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik özellikleri, ekolojik gereksinimleri ve genetik özellikleri hakkında temel bilgileri, tıbbi ve aromatik bitkilerin kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması konusunda öğrencilere detaylı eğitim vererek, bitkilerin doğal yaşam ortamlarını anlama ve kültüre alınması süreçlerinde, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olarak bilinçli kararlar alabilme yeteneği kazandırmayı, bitkilerin bioaktif bileşenlerini belirleme, standardizasyon ve kalite kontrolü gibi konularda yetkinlik kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı, öğrencilere sektörde etkili bir şekilde çalışabilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve anlayışı kazandırmayı hedefler. Böylece mezunlar, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında uzmanlaşmış, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara katkıda bulabilen bireyler olarak sektördeki ihtiyaçlara cevap verebilirler.

Bölümün Eğitim Olanakları: Program öğrencilere tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik özellikleri, ekolojik gereksinimleri ve genetik özellikleri hakkında temel bilgileri, tıbbi ve aromatik bitkilerin kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması konusunda öğrencilere detaylı eğitim vererek, bitkilerin doğal yaşam ortamlarını anlama ve kültüre alınması süreçlerinde, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olarak bilinçli kararlar alabilme yeteneği kazandırmayı, bitkilerin bioaktif bileşenlerini belirleme, standardizasyon ve kalite kontrolü gibi konularda yetkinlik kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı, öğrencilere sektörde etkili bir şekilde çalışabilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve anlayışı kazandırmayı hedefler. Böylece mezunlar, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında uzmanlaşmış, çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamalara katkıda bulabilen bireyler olarak sektördeki ihtiyaçlara cevap verebilirler.

Kariyer Olanakları: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programından mezun olan öğrenciler;

  • Tarım Bakanlığı,
  • Eczaneler 
  • Bitki İlaç Endüstrisi
  • Kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkânı bulmaktadır.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri unvanı ile mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki alanında kendi işlerini de kurabilmektedir.

Mezuniyet Koşulları: Dört yarıyıl sonunda toplam 120 AKTS'nin ( Avrupa Kredi Transfer Sistemi) tamamlanması, mezuniyet ortalamasının en az 2.0 olması ve 30 iş günü zorunlu stajını tamamlaması koşulunu sağlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.

Dikey Geçiş Olanakları: Bu programı tamamlayanlar 2 yıllık ön lisans mezunu statüsünde olacaklarından; Dikey Geçiş yapılabilecek lisans programları şunlardır:

  • Bahçe Bitkileri,
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,
  • Bitki Koruma,
  • Kimya  
  • Tarla Bitkileri lisans programına geçiş yapabilirler.

Bölüm Başkanı

Akademik Kadro

İletişim

Adres:        Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 

Tel:              0 (346) 487 5469

E-Posta:       fesari@cumhuriyet.edu.tr

 

Yukarı