Tanıtım
1976 yılında açılan Makine Programı Yüksekokulumuzun en eski programlarından birisidir.1986 yılından itibaren, Üniversitemiz içerisinde eğitime devam etmiş, 1994 yılında da ikinci öğretimi açılmıştır. 2009 yılından itibaren Makine ve Metal Teknolojileri Bölümünde Makine Programı 40 kişilik kontenjanla normal öğretim olarak eğitimine devam etmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi önlisans programlarında 3+1 eğitim modelini uygulamaktadır. 3+1 eğitim modeli, 2 yıllık meslek yüksekokullarının 4 dönemden oluşan eğitim takviminin 1 dönemini, öğrencilerin bir iş yerinde, meslek dalında geçirmesini amaçlamaktadır. Makine Programında yüksek lisans bitirmiş ve doktorasını tamamlamış öğretim elemanları görev yapmaktadır. Bölümümüzde talaşlı imalat atölyesi, talaşsız imalat ve kaynak atölyesi, ölçme ve kontrol laboratuvarı, malzeme test laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca makine programındaki öğrenciler bilgisayar destekli tasarım ve üretim alanlarında bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri 2 adet genel bilgisayar laboratuvarını da kullanmaktadır. Bölüme kabul; YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenmektedir. Makina Programının amacı; İmalat Sanayinin ihtiyaç duyduğu özelliklerde girişimci ve uygulama becerilerine sahip Makina İmalat Teknikerleri yetiştirmektir.
Bu bağlamda öğrencilere:
· Teknik resim çizimleri yapabilme ve imalat resimlerini anlayabilme becerisi,
· İmalat sanayinde kullanılan üretim araç ve tekniklerini tanıma ve kullanma becerisi,
· Kaynak teknolojisi bilgi ve becerisi,
· İmalat esnasında kullanılan ölçme ve kontrol aletlerini kullanma ve kalibrasyonu becerisi,
· AUTOCAD, SOLIDWORKS ve CATIA programları ile imalat resimlerinin çizimi ve üç
· boyutlu tasarım becerisi,
· CNC torna ve freze tezgahları için program yazma bu programları CNC tezgahlarına
· yükleyerek üretimi gerçekleştirme becerisi,
· Malzemeyi tanıyabilme ve mekanik deneyler yapabilme becerisi,
· Yeni üretim ve yönetim teknikleri ve kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve becerisi,
· Makine tasarımında kullanılan makine elemanlarını ve özelliklerini tanıyabilme, basit aparat-
· mekanizma–kalıpların matematiksel formüller ile kuvvet hesaplamalarını, mukavemet hesaplamalarını yapabilmek, makine elemanlarının boyutlandırmasını yapma becerisi kazandırılmaktadır.
· Çalışma hayatında iş sağlığının ve iş güvenliğinin önemi bilincine sahip olmaları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uyan, çalıştığı tezgah-sistem-birim ile ilgili risk analizleri yapabilen,
· Üretim sürecini yönetebilen,
· Basit matematiksel işlemler ile maliyet- gelir-gider hesaplamalarını yapabilen,
· Kalite ve iş sağlığı –iş güvenliği –çevre yönetim sistemlerini öğrenen,
· Çalıştığı işletme ve birimde her kademede çalışanlarla iletişim kurabilen, mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli araştırmaları teknolojik imkânları kullanarak yapma yeteneğine sahip olan, takım çalışması içerisinde yer alabilen ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilen
makine teknikerleri yetiştirmektir.
Bölümlerimiz:
Makine
Mezuniyet Koşulları: Dört yarıyıl sonunda toplam 120 AKTS'nin ( Avrupa Kredi Transfer Sistemi) tamamlanması, mezuniyet ortalamasının en az 2.0 olması ve 30 iş günü zorunlu stajını tamamlaması koşulunu sağlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Bölümümzden Görüntüler