Tanıtım
Programın Amacı:
Otomotiv endüstrisinde çalışmak üzere donanımlı teknikerler yetiştirmeyi amaçlayan bir ön lisans programıdır. Bölümün temel amacı hızla gelişmekte olan otomotiv endüstrisinde teorik alanda ve uygulamada bilgili personeller yetiştirmektir. Özellikle araçların üretim, satış ve servis aşamalarında meleki eğitim veren bir bölümdür. Otomotiv tamirinde hasarın yapısını ve nedenleri anlayabilen, tamir esnasında kullanılan güncel standartlara hâkim bilgili kişiler yetiştirilmesi amaçlanır.
Otomotiv Teknolojisi önlisans programında 3+1 eğitim modelini uygulamaktadır. 3+1 eğitim modeli, 2 yıllık meslek yüksekokullarının 4 dönemden oluşan eğitim takviminin 1 dönemini, öğrencilerin bir iş yerinde, meslek dalında geçirmesini amaçlamaktadır.
Bölümde temel eğitim günümüzde geçerli bilimsel ve teknolojik sağlam bir meslek eğitimi laboratuvar uygulamalarıyla da desteklenerek profesyonelce çalışmalar sağlanmaktadır. Otomotiv Teknolojisi programında dersler gerekli teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Bölümün Endüstri meslek lisesindeki laboratuvarları modern araştırma ekipmanları ve bilimsel destek sağlayacak donanımlara sahiptir. Mezunlar otomotiv alanındaki araştırma enstitülerinde aynı şekilde geleneksel ve modern teknoloji ile üretim yapan endüstrilerde çalışma imkânı bulabilirler.
Otomotiv Teknolojisi Bölümü dersleri hem teknik hem de teorik alanları içermektedir. Bu eğitimi alan öğrencilerin sorumlu oldukları dersleri ve staj programlarını başarıyla tamamlamaları gerekir.
Mezuniyet Koşulları: Dört yarıyıl sonunda toplam 120 AKTS'nin ( Avrupa Kredi Transfer Sistemi) tamamlanması, mezuniyet ortalamasının en az 2.0 olması, 30 iş günü zorunlu stajını tamamlaması koşulunu sağlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Dikey Geçiş Olanakları: Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. İki yıllık eğitim sonunda yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Anadolu Üniversitesi Açık öğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programları ile geçiş yapılabilecek lisans programları ise şunlardır:
· Enerji Yönetimi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
· Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
· Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
· Havacılık Elektrik ve Elektroniği
· Havacılık ve Uzay Mühendisliği
· Makine Mühendisliği
· Otomotiv Mühendisliği
· Uçak Bakım ve Onarım
· Uçak Gövde – Motor Bakım
· Endüstri Mühendisliği
· Enerji Sistemleri Mühendisliği