Tanıtım
Madencilik, yerkabuğunda bulunan madenlerin araştırılması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi ile ilgili uygulamalı bir bilimdir. Ülkemizde bulunan maden kaynaklarının rasyonel olarak işletilmesi ve ekonomiye kazandırılması için kalifiye teknik eleman yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle günümüz madencilik faaliyetlerine uygun donanıma sahip, maden teknikerleri yetiştirmek amacıyla programımız açılmıştır. Maden programı mezunları “ Maden Teknikeri” unvanı almakta ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarda istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca öğrencilerimiz isterlerse mezuniyetleri sonrasında ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı ile eğitimlerine ilgili fakültelerde devam edebilmektedirler.
Programımızda İşyerinde Eğitim Uygulaması ( 3+1 eğitim modeli) uygulamaktadır. Öğrencilerimiz edindikleri teorik bilgilerini uygun işletmelerde pratik uygulamalarla sağlamlaştırmakta ve stajla birlikte Madencilik uygulamalarını yerinde izleme ve öğrenme şansına sahip olmaktadırlar
Programın Amacı:
Ön lisans düzeyinde olan Maden Teknolojisi programının amacı; Madencilikle ilgili temel ve uygulamalı konularda, yeterli teknik eğitim görmüş bireyler yetiştirmek, madenlerin sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde, güvenli, ekonomik, çevresel ve toplumsal yönleri ile kabul edilebilir biçimde çıkarılması, işlenmesi ve kullanılmasına yönelik bilgi ve beceri edinmelerini sağlamaktır.
Bölümün Eğitim Olanakları:
Madencilik Teknolojisi programı kapsamında öğrencilerimize günün teknolojik gelişmelerine uygun mesleki ve temel dersler verilmektedir. Ayrıca Sivas ve çevre illerde bulunan çok sayıda işletme ile yerinde ve uygulamalı eğitim şansıda bulunmaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi kampüsünde bulunan programımıza ait laboratuvarla da eğitimimiz uygulamalı olarak desteklenmektedir.
Kariyer Olanakları
· Maden arama ve çıkarma işleriyle uğraşan yerli ve yabancı özel şirketlerin yeraltı maden ocaklarında, yerüstü-açık ocaklarda, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde, kömür analiz laboratuvarında görev yapabilmektedir.
· Mermer fabrikası ve taş ocaklarında çalışabilir.
· Jeolojik araştırmalarda görev alabilir.
· Maden Tetkik Arama, Türkiye Kömür İşletmeleri, Devlet Su İşleri gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir.
· Çimento, kiremit ve seramik fabrikalarında çalışabilir.
· Madencilik sürekli gelişme gösteren bir iş alanıdır. Yeni cevher yataklarının bulunması bu cevherlerin çıkarılmasının işletme giderlerine değecek ölçütte olup olmadığına karar verilmesi, üretimin başlaması veya durdurulması gibi teknik konular kapsamlı araştırmaları gerektirmektedir. Bilim ve teknolojik ilkeleri uygulayan, işin gereklerine uygun gereçleri seçen, alanı ile ilgili işlem ve süreçleri doğru takip edebilen, bilgisayar bilgisine sahip olan teknik elemanlar daha rahat iş bulabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları: Dört yarıyıl sonunda toplam 120 AKTS'nin ( Avrupa Kredi Transfer Sistemi) tamamlanması, mezuniyet ortalamasının en az 2.0 olması ve 30 iş günü zorunlu stajını tamamlaması koşulunu sağlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Dikey Geçiş Olanakları: Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. İki yıllık eğitim sonunda yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Anadolu Üniversitesi Açık öğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programları ile geçiş yapılabilecek lisans programları ise şunlardır:
· Cevher Hazırlama Mühendisliği
· Jeoloji Mühendisliği
· Maden Mühendisliği
· Metalurji ve Malzeme Mühendisliği.
Foto Galerimiz