Tanıtım

Programın Amacı: Kamu ve özel sektör kuruluşlarında istihdam edilmek üzere, kimyasal girdi kullanmadan ekolojik dengenin korunması, sürdürülebilir tarım yöntemleri ile her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen "Organik Tarım Teknikeri" yetiştirmektir.

Organik Tarım Bölümü, öğrencilere toprak analizi, organik gübreleme, zararlıların doğal kontrolü ve biyolojik mücadele gibi konularda bilgi sağlayarak organik tarımın temel prensiplerini öğretmeyi amaçlayarak öğrencilere, toprak ve bitki sağlığını optimize ederek kimyasal gübre ve pestisit kullanımını en aza indirme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip, kamu ile özel sektörün AR-GE destek ve diğer personel ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.

Bölümün Eğitim Olanakları:

Bölümdeki dersler, tarımsal ekosistemleri anlama, organik tarım yöntemlerini uygulama ve organik ürün sertifikasyon süreçlerini yönetme becerilerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Ayrıca öğrencilere organik tarım işletmeciliği, pazarlama stratejileri ve sürdürülebilir tarım politikaları gibi pratik konularda da bilgi verilmektedir. Organik Tarım Bölümü, öğrencilere uygulamalı projeler, saha çalışmaları ve stajlar gibi pratik deneyimler sunarak teorik bilgilerini gerçek hayata taşımalarına olanak tanımakta bu sayede öğrenciler, mezuniyet sonrasında organik tarım sektöründe lider olacak donanıma sahip olabileceklerdir. Öğrencilere bu olanakları sağlamak üzere gerekli laboratuvarlar ve altyapı bölümümüzde, sera ve tarım arazileri ise üniversitemiz kampüsünde bulunmaktadır. 

 

Kariyer Olanakları

 Kamu kurum ve kuruluşları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler.

Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri.

Özel Sektör İşletmeleri: Organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama işletmeleri ile sürdürülebilir tarım (organik tarım ve iyi tarım uygulamaları) kontrol ve sertifikasyon kuruluşları.

Kendi işletmeleri: Organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama işletmeleri.

Mezuniyet Koşulları: Dört yarıyıl sonunda toplam 120 AKTS'nin ( Avrupa Kredi Transfer Sistemi) tamamlanması, mezuniyet ortalamasının en az 2.0 olması ve 30 iş günü zorunlu stajını tamamlaması koşulunu sağlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.

Dikey Geçiş Olanakları: Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. İki yıllık eğitim sonunda yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Anadolu Üniversitesi Açık öğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programları ile geçiş yapılabilecek lisans programları ise şunlardır:

· Bahçe Bitkileri

· Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması

· Organik Tarım İşletmeciliği  

· Bitki Koruma

· Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

· Biyosistem Mühendisliği

· Tarla Bitkileri

· Tarımsal Yapılar ve Sulama

· Tarım Ekonomisi

·  Zootekni

· Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

Bölüm Başkanı

FERDA SARI
Prof.Dr. FERDA SARI
Bölüm Başkanı

fesari@cumhuriyet.edu.tr
Dahili : 5469

Akademik Kadro

İletişim

Adres:        Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 

Tel:              0 (346) 487 5469

E-Posta:       fesari@cumhuriyet.edu.tr

 

Yukarı